Lussisar 24/10
M u m s f i l i b a b b a
Nu är dom klara och jag har satt mig i soffan för att götta mig. Det blev ca 30 lussebullar, så det blir att frysa in de flesta..
Fick en gammal husållsmaskin av mormor & morfar när de flyttade som jag använde för första gången idag =P
Visst är den gammal, men knåda deg kan den =) hihi
Receptet för dessa saftiga lussebullar kommer här:
125 gram smör, osaltat
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 gram = (2 påsar) saffran
250 gram kesella, lätt
2 ½ dl socker
½ tsk salt
17 dl vetemjöl
russin
2 ägg
125 gram smör, osaltat
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 gram = (2 påsar) saffran
250 gram kesella, lätt
2 ½ dl socker
½ tsk salt
17 dl vetemjöl
russin
2 ägg
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).
- Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran. Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och allt blandas. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
- Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Eller blanda i hushållsassistent. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
- Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
- Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Hushållsmaskinen från 1900-frös ihjäl som fungerar alldeles perfekt!!!
Tack mormor för att jag fick ärva den =)
50 gram |
100 gram |
5 dl |
250 gram |
2 paket |
2 dl |
17 dl | ||
1,5 dl | ||
0,5 tsk | ||
Pensling |
||
2 st |
Kommentarer
Trackback